Opublikowano 2019-11-21 14:27:59

"Biesiada z leśnym smakiem" Złotów 2019

W czwartek, 15 sierpnia, na Półwyspie Rybackim w Złotowie odbyła się druga już edycja imprezy kulinarnej organizowanej przez Urząd Miejski w Złotowie i LGD „Krajna Złotowska”. Biesiada z Leśnym Smakiem przyciągnęła w to letnie popołudnie całą rzeszę osób spragnionych kulinarnych doznań i dobrej muzyki.

 

Głównym wydarzeniem złotowskiej Biesiady była ostra walka o tytuły honorowe Złotej Gropy i Złotego Kucha. Co ważne, potrawy i desery oceniało nie tylko powołane w tym celu specjalne jury, ale również publiczność.

W pierwszej kategorii należało zaprezentować danie główne, w którym obowiązkowo wykorzystano dary lasu. Spośród trzech zgłoszonych Kół Gospodyń Wiejskich z Nowin, Tarnówki i Osówki to krokiet podany na liściu winogrona przygotowany przez panie z Nowin okazał się najlepszy.

W Złotym Kuchu, czyli kategorii w której należało przygotować leśny deser stanowiący idealne uzupełnienie złotowskiej herbatki, wystartowały dwa KGW z Górznej i Osowca oraz Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Nowa Święta. Leśny Mech z Górznej zdecydowanie wyprzedził konkurencje zyskując wysokie noty zarówno jury jak i publiczności.

 

Nie ma biesiady bez muzyki, a tej na scenie nie brakowało. Od początku licznie przybyłych gości zabawiała kapela No To Cyk, po której pojawił się Zespół Muzyki Myśliwskiej „Babrzysko”, a punktem kulminacyjnym był koncert „Gdzie te chłopy – jee!”, podczas którego można było usłyszeć największe przeboje Danuty Rinn.

Sporym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez uczestnika 6. edycji programu Hell’s Kitchen – Jakuba Wolskiego. Zaprezentował on jak szybko i smacznie zrobić gulasz z dziczyzny oraz tatar z jelenia.

Podczas Biesiady nie zabrakło elementów edukacyjnych – Nadleśnictwa naszego powiatu połączyły siły, aby przygotować dla najmłodszych ciekawe stanowiska, quizy wiedzy i elementy interaktywne związane z lasami. Tuż obok Koło Pszczelarzy w Złotowie zaprezentowało wszelkiej maści wyroby z miodu.

Sporym zainteresowaniem cieszyła się przygotowana przez Złotowskie Centrum Aktywności Społecznej gra Molkky, która polega na rzucaniu drewnianym zbijakiem tak, aby wywrócić upatrzone wcześniej, ponumerowane kręgle.

 

 

Imprezą towarzyszącą Biesiadzie była Bike Krajna – ponad 200 uczestników wsiadło na rowery aby przejechać ponad 240 km podzielonych na trzy trasy!

Serdeczne podziękowania należą się współorganizatorom, czyli Złotowskiemu Centrum Aktywności Społecznej, przedstawicielom Nadleśnictw Złotów, Lipka, Okonek, Jastrowie, Polskiemu Związkowi Łowiectwa, Kołu Pszczelarzy w Złotowie i STOART – Związkowi Artystów Wykonawców.

 

Poniżej podajemy zwycięskie przepisy:

Leśny Mech – Złoty Kuch 2019 – zwycięski deser przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Górznej

Składniki: owoce leśne, biszkopt, mrożony szpinak, jajko, mąka, olej, cukier, proszek do pieczenia.

KREM: mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, szczypta kwasku cytrynowego

 

Krokiet podany na liściu winogrona – Złota Gropa 2019 – zwycieśka potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowin

SKŁADNIKI i SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

- ciasto naleśnikowe (mąka, woda, jajka, sól)

- farsz (obgotowane suszone podgrzybki, prawdziwki i kapusta kiszona)

- olej, bułka tarta, sól, pieprz

Smażymy naleśniki bardzo cieniutki i delikatne, na naleśnik nakładamy farsz wcześniej przygotowany, zwijamy naleśniki  i obtaczamy w panierce i smażymy. 

 

baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner